Dossier Luchtkwaliteit

Goede luchtkwaliteit is van levensbelang

Goede luchtkwaliteit is van levensbelang

27 maart 2013

Op straat zijn er soms van die momenten dat je je adem inhoudt. Druk autoverkeer, ronkende scooters bij het stoplicht, optrekkende vrachtwagens... Die uitlaatgassen adem je liever niet in.

Luchtverontreiniging staat in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, samen met roken en overgewicht. Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten. Kinderen en oudere mensen zijn hier extra kwetsbaar voor.

Meer informatie lees je in ons infoblad "Luchtvervuiling en de gevolgen voor onze gezondheid".

Wat wij doen tegen luchtvervuiling

Samen met mensen uit heel Nederland is Milieudefensie al jaren actief voor betere luchtkwaliteit. Bij gemeenten dringen we aan op maatregelen voor schoner en minder verkeer. Minister Schultz dwongen we via de rechtbank om de 80 km zones weer in te voeren. Maar er is veel meer nodig! Daarom spant Milieudefensie een rechtszaak aan tegen de Nederlandse staat om gezonde lucht te eisen.

Duurzaam door de stad

Ook is Milieudefensie een nieuwe campagne gestart gericht op duurzaam verkeer in steden. Als we klimaatverandering willen stoppen én gezonde lucht willen moet er drastisch iets veranderen aan de manier waarop we onszelf en onze spullen verplaatsen. Zeker in steden, waar de problemen van het vele fossiele wegverkeer het meest merkbaar zijn. De campagne "Duurzaam door de stad" beweegt bewoners en bestuurders om écht werk te maken van duurzaam verkeersbeleid. We willen gezonde steden, waar je prettig kunt leven, óók buiten. Want zeg nou zelf: Een enorm deel van steden is nu gereserveerd voor verkeer. Daar kunnen we  best wat leukers mee doen, toch?

Teken de petitie!

Wil jij ook dat:

  • Vervoer niet meer vervuilend is
  • Er meer ruimte komt voor fietsen en wandelen
  • Het openbaar efficiënt en bereikbaar is voor iedereen

Teken dan de petitie "Duurzaam op weg"